» Zilele trecute, intamplator, am gasit un articol din 2003, publicat pe site-ul oficial al CM de rugby din Australia, despre Mihai Vioreanu, "doctorul rugbist amator din nationala Romaniei". L-am cautat si gasit apoi destul de usor pe doctorul Vioreanu, care, la 34 de ani, este o persoana respectata la Dublin. Povestea lui ne-a facut sa deschidem azi o serie de materiale despre fosti sportivi romani care se afla acum in strainatate si au cucerit simpatia si respectul celor alaturi de care traiesc si muncesc.
Mihai Vioreanu nu a fost un personaj oarecare in rugby-ul romanesc. Cu doua participari la Campionatele Mondiale si peste 30 de meciuri in nationala, el face parte dintre jucatorii emblematici ai nationalei frunzei de stejar. "Personal, nu stiu daca eu sunt personajul cel mai potrivit cu care sa incepeti seria unor astfel de reportaje. Sunt convins ca sunt multi alti sportivi romani cu succese mult mai mari. Eu nu pot sa spun decat ca in cele 32 de evolutii pentru echipa Romaniei de rugby am facut tot ce mi-a stat in putinta pentru a obtine rezultate onorabile. Aceeasi idee am adoptat-o si in viata personala. Daca am reusit sau nu, ii las pe cei din jurul meu sa aprecieze" – asa a inceput schimbul de pareri, de idei, purtat cu Mihai Vioreanu.
A plecat "impins" de discursul rectorului facultatii din Timisoara
Plecarea in Irlanda, via Franta, ne-a fost povestita chiar de fostul rugbist. "Imi aduc si acum aminte discursul rectorului Facultatii de Medicina din Timisoara, unde mi-am facut studiile medicale, inaintea examenului de licenta din septembrie 1999. Mesajul, extrem de clar, a fost ca viitorul nostru ca tineri medici in Romania este unul sumbru. La 24 de ani nu puteam sa concep ca societatea romaneasca nu da doi bani pe medici, nu le acorda statutul social cuvenit. Acesta era mesajul rectorului si, cu parere de rau, am aflat ca acee