Criza datoriilor prin care trece Rusia, Ucraina si tarile membre ale Uniunii Europene din estul continentului a atins un nivel acut. Un esec in aceasta zona este destul de puternic pentru a scutura fragilul sistem bancar al Europei de Vest si ar fi debutul rundei doi in acest adevarat "amurg al zeilor" financiari, relateaza telegraph.co.uk, intr-un articol semnat de Ambrose Evans-Pritchard.
Ministrul austriac al Finantelor, Josef Proll, a facut eforturi intense, saptamana trecuta, pentru a aduna un fond de salvare de 150 miliarde euro pentru fostul bloc sovietic, in conditiile in care bancile austriece au imprumutat in regiune 230 miliarde euro, reprezentand 70% din produsul intern brut al tarii.
"O rata de esec de 10% ar conduce la colapsul sistemului financiar austriac", potrivit cotidianului vienez Der Standard. Din nefericire, acest lucru ar putea deveni realitate.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) crede ca imprumuturile toxice vor atinge un procent de 10% si ar putea ajunge chiar la 20%. Presa vieneza sustine ca Bank Austria si proprietarul italian Unicredit se confrunta cu un adevarat "Stalingrad financiar" in Europa de Est.
Proll a incercat sa castige sprijin pentru planul de salvare din partea ministrilor europeni de Finante, saptamana trecuta. Ideea a fost respinsa insa de ministrul german Peer Steinbrück. Nu e problema noastra, a spus el. Ei bine, o sa mai vedem.
Europa de Est trebuie sa plateasca 400 mld.$ in 2009
Stephen Jen, trezorier sef la Morgan Stanley, afirma ca Europa de Est a imprumutat 1,7 trilioane dolari, marea parte pe termen scurt. Doar in acest an trebuie rambursati 400 miliarde dolari, respectiv o treime din produsul intern brut al regiunii.
Nici chiar Rusia nu poate acoperi cu usurinta datoria de 500 miliarde dolari, tara care a cheltuit 36% din