Singura bautura traditionala ardeleneasca este tuica, in acest sens, o prezenta inedita in spatiul comercial muresean reprezentand-o firma Koso SRL, singura care produce, dar mai ales comercializeaza acest produs in Targu-Mures. Ideea acestei firme a aparut din Ungaria, unde exista o zona comerciala, la Abda, unde au fost vazute butoiase pe tarabele cu obiecte de artizanat. Vazand aceste butoiase, in contextul in care nu exista nicaieri tuica la modul comercial, s-a nascut idea de a vinde tuica in aceste butoiase. Plecand de la acest lucru, s-a ajuns la toiuri păhărele în formă de sticluţă cu gâtul lung si îngust, din care se bea ţuică sau rachiu) si mai departe la butoiase. “Ne-am hotarat sa deschidem aceasta firma, observand ca nu se gaseste nicaieri tuica destinata comercializarii. Fiind un produs cu care parintii nostrii au crescut, ne-am gandit sa aducem produsul in comert. Astfel in anul 2001 a aparut firma, iar in noiembrie 2002 eram deja prezenti cu produsele noastre in Metro, dupa care am ajuns si in alte supermarketuri. Ne chinuim sa ne extindem pe hoteluri, restaurante si catering. In general incercam sa ne axam pe restaurantele de clasa superioara, in acest sens suntem prezenti la Danubius, in Sovata”, ne-a declarat Klein Conrad, managerul firmei Koso SRL.
Materie prima din judetul Satu Mare
Majoritatea tuicii se produce in zona Turt, din judetul Satu Mare unde firma Koso, colaboreaza cu trei, centre de distilare, aici fiind concentrata cea mai mare parte a productiei. “Acolo, in Satu Mare sunt anumite soiuri, care nu sunt prune de livada, sunt de padure, daca ma pot exprima astfel. Este un soi de prune care s-a dezvoltat de-a lungul secolelor, foarte bine intretinute. Noi ne-am hotarat sa comercializam doar tuica, incepand cu toiul de 50 de grame, 100 de grame, 500 de grame, la sticla de 750 de grame, dar si la damigeana de 1 litru,