Hotarat lucru, anul asta e garnisit cu de toate. Pe langa recesiunea care incepe sa ne chinuie tot mai mult, pe langa scandalurile care curg din toate partile (politice, medicale, sindicale etc.) revine in forta fenomenul infractional si, odata cu el, mai vechile pacate ale fortelor de ordine. Unii spun ca ultimele stratageme folosite de infractori sunt aduse din Vest, unde s-ar fi specializat continuu in atatia ani in care au facut praf imaginea Romaniei. Altii pun loviturile precise pe seama "instructajului" facut de filmele violente oferite cu larghete, legal, de posturile TV si, ilegal, pe internet.
Seria neagra din acest an a inceput cu trei saptamani in urma, cu furtul a zeci de arme automate dintr-un depozit al armatei. Sapte suspecti au fost prinsi, dar despre arme nu se stie nimic. Cateva zile mai tarziu, incasarile unei case de schimb valutar din Brasov au fost furate in plina strada cu pretul a doua vieti. Urmarit, hotul a abandonat prada. Vineri, doi indivizi mascati au jefuit o banca din Cluj, lovitura fiind foarte bine pusa la punct: totul a durat doar ceva mai mult de un minut pentru a fura aproape 250.000 de lei, echivalentul a 57.000 de euro. Banditii au realizat ca, daca-si ascund fetele si nu lasa amprente, au sanse mari sa scape neprinsi. Camerele de luat vederi devin practic inutile, iar eventualii martori i-ar putea identifica doar dupa vocile cu care au fost amenintati in timpul jafului.
Braila n-a fost nici ea ocolita de asemenea evenimente. In mai 2000, un individ a atacat bijuteria lui Gheorghe Caracostea, de unde a furat aur in valoare de 70 milioane de lei. Autorul a fost prins si condamnat la opt ani de inchisoare. Pe 16 ianuarie 2002, trei barbati inarmati au jefuit un magazin din Bariera Calarasilor, tragand mai multe focuri de arma. Au luat 10 milioane de lei vechi (incasarile de peste zi) si un telefon mobi