Ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale ai celor mai industrializate sapte state ale lumii (G7) au respins protectionismul in lupta impotrivei crizei financiare si s-au angajat sa respecte principiile comertului liber in cadrul unui summit la sfarsitul saptamanii trecute la Roma.
"G7 (SUA, Marea Britanie, Franta, Italia, Germania, Japonia si Canada - n.n.) ramane decis sa evite masurile protectioniste, sa se abtina de la ridicarea de noi bariere in calea comertului mondial", conform comunicatului comun al celor sapte state de la sfarsitul intalnirii.
"Vom face tot ce e posibil pentru a ne asigura ca istoria nu se va repeta", a declarat Peer Steinbrueck, ministrul german de finante, facand referire la protectionismul care a urmat crizei din anii '30.
La summit-ul de la Roma s-a observat si un ton mai calm la adresa Chinei, un non-membru al G7, dar considerat un partener vital in lupta impotriva crizei financiare. Beijingul va participa in aprilie la Londra la intalnirea G20 (grupul statelor dezvoltate si al economiilor emergente), reuniune in care toti liderii lumii si-au pus sperantele ca vor fi gasite solutii concrete la actuala criza economica.
Astfel, Timothy Geithner, secretarul american al Trezoreriei, care si-a facut debutul in reuniuni internationale la summit-ul de la Roma, a subliniat rolul important pe care China l-a jucat in stabilizarea sistemului financiar international, dupa ce cu o saptamana inainte a acuzat Beijingul de manipularea monedei nationale pentru a obtine avantaje in comertul extern. Deciziile G7 sunt binevenite in contextul in care in ultimele doua saptamani SUA si Franta au fost acuzate de protectionism.
Saptamana trecuta Congresul american a adoptat un plan de 787 de miliarde de dolari care cuprinde si controversata clauza "Buy American", potrivit careia pentru proiectele de lucrari publ