Efectele crizei financiare pe piata constructiilor rezidentiale sunt resimtite în mare masura de dezvoltatorii imobiliari locali, care, din cauza lipsei finantarilor necesare acestor lucrari, se vad nevoiti sa amane demararea constructiilor. Potrivit consultantilor imobiliari locali, peste 50% dintre proiectele demarate în 2008 la Cluj stagneaza, iar o parte din proiectele anuntate anul trecut au fost amanate pentru a doua parte a lui 2009, iar aceasta numai in conditiile in care efectele recesiunii globale se vor diminua.
Conform consultantilor imobiliari locali, numarul tranzactiilor pe piata imobiliara locala a fost in luna ianuarie a anului în curs aproape de zero. Pretul apartamentelor vechi din Cluj-Napoca situate în cartiere precum Marasti, Manastur, Gheorgheni sau Zorilor au scazut cu aproximativ 20% fata de începutul anului 2008, însa cu toate acestea cererea ramane în continuare mica pentru aceste unitati locative.
Un apartament vechi de doua camere în cartierele clujene care costa anul trecut 80.000 de euro este comercializat în prezent cu aproximativ 65.000 de euro. Cu toate ca unii dezvoltatori imobiliari locali sustin ca vand în continuare apartamentele noi la pretul de anul trecut, exista cazuri în care pretul unitatilor nou-construite de acestia pot sa scada cu aproximativ 30% fata de începutul anului 2008, pentru proiectele imobiliare dezvoltate în Cluj-Napoca. In ceea ce priveste unitatile locative construite în localitatile învecinate Clujului, pretul acestora este în prezent cu aproximativ 40%-50% mai mic fata de anul trecut.
„Este destul de greu sa apreciez o evolutie a pietei imobiliare în acest an, în conditiile în care nu exista în prezent aproape deloc tranzactii imobiliare pe piata, iar peste jumatate dintre proiectele rezidentiale stagneaza. Totusi, cred ca evolutia pietei imobiliare depinde în mare