„Protecţionismul este o otravă”, spune presa de partid
După ce planul de relansare economică a trecut de Congres cu tot cu clauzele sale protecţioniste („Buy American” – cumpără produse americane, n.r.), atât Uniunea Europeană, cât şi China s-au declarat extrem de nemulţumite de consecinţele pe care le poate declanşa. În vreme ce oficialii europeni se pregătesc să lanseze o „ofensivă” la Washington (existând chiar posibilitatea ca toate companiile americane prezente pe piaţa europeană să fie excluse, în replică, de la orice plan de stimulare economică european).
China foloseşte însă un limbaj şi mai dur: „protecţionismul american în materie de comerţ este o otravă care va afecta ţările sărace”, scrie agenţia oficială de ştiri, Xinhua, citată de IHT. Este doar un prim semnal pentru reacţia autorităţilor de la Beijing, confruntate cu probleme enorme în ţară din cauza scăderii producţiei de export către pieţele principale – SUA şi Uniunea Europeană. Planul, prin care companii din SUA vor trebui să folosească resurse şi materii prime americane (de pildă, fierul sau oţelul, ceea ce va antrena scăderi mari ale producţiei europene şi chineze de oţel) vine cu riscurile de rigoare pentru Washington. America datorează sute de miliarde de dolari Chinei, pe care aceasta le-a preluat, sub formă de obligaţiuni emise de Trezorerie.
De altfel, chiar şi directorul comunităţii de informaţii din SUA, Dennis Blair, a menţionat în expunerea sa asupra pericolelor la adresa SUA faptul că mai multe state europene sunt furioase din cauza planului „Buy American” şi pun în discuţie capacitatea SUA de a fi în continuare lider economic şi financiar mondial. Administraţia lui Barack Obama a promis că planul nu va încălca acorduri comerciale în vigoare – ceea ce înseamnă că obligaţiile Americii vor da doar Canadei, anumitor state europene ori Japoniei şansa de a beneficia