Ministrul justiţiei avertizează că judecătorii ar putea reacţiona la culpabilizarea colectivă şi la lipsa condiţiilor refuzând să mai judece, dar speră să nu recurgă la strategii greşite. Sursa: Octavian CocoloşSursa: Octavian Cocoloş
1 /.
„Am însă încredere că magistraţii sunt suficient de înţelepţi să nu adopte astfel de strategii greşite, care în final se întorc împotriva celui care le promovează. În orice caz, eu sunt pregătit pentru ceea ce e mai greu în acest an, dar nu voi abdica de la programul pe care trebuie să-l facem. E un timp al sacrificiilor, dupa câţiva ani de «dolce vita». Este timpul ca magistraţii să dea o probă de patriotism şi să lucreze cu gândul la destinul european al României“, a averizat Cătălin Predoiu.
Mircea Marian: Cine trebuie să-şi asume răspunderea pentru raportul critic al Comisiei Europene?
Cătălin Predoiu: Trebuie văzut în portofoliul cărei instituţii se află fiecare restanţă. Eu îmi asum răspunderea de a nu fi înţeles din vara lui 2008 că singura soluţie viabilă pentru DNA este cea propusă recent.
Ioana Lupea: Parlamentul nu pare că şi-o asumă.
Atunci când vorbim de răspunderea sa în problema avizelor, trebuie sa avem în vedere şi dimensiunea politică. Ceea ce urmăreşte Comisia Europeană este semnalul politic faţă de obiectivele asumate prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare. În contexul în care România a intrat în UE sub condiţia îndeplinirii anumitor angajamente privind justiţia, inclusiv în privinţa combaterii corupţiei la nivel înalt, este important ce semnal politic se dă la nivelul parlamentului şi, în general, de către „establishmentul“ politic. Am intrat în acest club pentru că ne-am angajat să realizam cele patru „benchmarkuri“, acum nu se poate spune pur şi simplu: aşa prevede Constituţia, restul nu ne interesează.
I.L.: De ce nu l-aţi propus de pri