Decizia privind un eventual împrumut pe care România îl va accesa de la Comisia Europeană sau de la FMI va fi luată în două săptămâni, a anunţat premierul Emil Boc.
Premierul a explicat că orice acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) trebuie să treacă prin Comisia Europeană, pentru că România este stat membru al UE, însă nu orice acord cu CE trebuie să ajungă şi pe la FMI. "Suntem în discuţii, în două săptămâni vom avea răspunsul în sensul unui acord cu UE sau în sensul şi unui acord cu UE şi cu FMI sau cu o altă structură bancară. Suntem în discuţii în acest moment şi există comitetul de stabilitate bancară, un comitet stabilit prin lege, care face aceste evaluări şi va face nişte propuneri Guvernului, urmând, de asemenea, să avem o discuţie şi cu guvernatorul BNR pentru a lua o decizie în acest sens", a declarat Emil Boc. Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că nu este partizanul unui împrumut de la FMI, ci din bani europeni, şi a menţionat că a anunţat Comisia Europeană că România intenţionează să contracteze un împrumut de 6-7 miliarde de euro, sub supravegherea Fondului.
BĂNCILE SĂ FINANŢEZE ECONOMIA
Executivul doreşte ca băncile din România să beneficieze în continuare de linii de finanţare din partea companiilor-mamă. "Guvernul nu doreşte naţionalizarea băncilor, nu aceasta este direcţia corectă. Guvernul va avea însă o analiză foarte serioasă cu BNR şi conducerile băncilor din România, ca liniile de finanţare angajate să fie menţinute. Dorinţa noastră este ca băncile care au participat la procesul de privatizare din România şi care au şi obligaţia cu ceea ce înseamnă statul român să şi le menţină. Aici cred că vom putea găsi soluţii comune, Guvern-BNR-bănci, astfel încât liniile de finanţare să fie menţinute", a spus Boc la lansarea raportului de analiză, sinteză şi prognoză al Societăţii Academice Române. "România 2