America a sarbatorit 200 de ani de la nasterea presedintelui Abraham Lincoln, marea personalitate pe care succesorul sau actual si l-a ales, nu intamplator, drept model.
In campania electorala, Barack Obama l-a citat neobosit pe Lincoln. Era omul care a intrupat mai pregnant decat oricine visul american de libertate si de unitate, visul realizarii individului uman muncitor si increzator in propriile capacitati.
Lincoln continua sa fie eroul multor oameni de peste ocean. Portretul sau impodobeste numeroase case americane, fiind atarnat frecvent alaturi de cel al celor mai indragiti membri ai familiei.
In ce-l priveste, Obama il copiaza frecvent. Se afirma ca primului presedinte de culoare al SUA i-ar placea sa-si scrie singur cuvantarile, cum facea si Lincoln.
Nascut in saracie, acum doua veacuri, intr-o familie de tarani incercand in disperare sa cultive o bucata de pamant arid din pustiul statului Kentucky, tanarul Abraham avea sa asiste la doar 9 ani la moartea, in chinuri, a mamei sale. Ceea ce insa nu avea sa-l distruga.
Desi n-a apucat sa absolve mai mult de un an de scoala, tanarul Lincoln avea sa cheltuiasca un ocean de energie pentru a invata buchea si a-si insusi principiile de drept ale epocii sale.
Gratie talentului sau retoric exceptional si calitatilor sale iesite din comun, tanarul autodidact avea sa-i uimeasca pe deputatii din statul Illinois. Iar la doar 25 de ani avea sa fie acceptat ca avocat, fara sa fi studiat o singura zi la universitate.
Celebru a ramas Lincoln insa nu doar pentru performantele sale intelectuale profesionale ori pentru faptele sale de autoeliberare din catusele mizeriei si ignorantei. Si nici doar pentru ca a eliberat America de neomenia sclaviei.
Buna parte din bine meritata sa faima se bazeaza pe geniul scurtei sale declaratii rostite dupa macelul de la Gettysburg.
In urma cele