Hamburgerii sunt cele mai poluante produse din industria alimentara, contribuind semnificativ la cresterea temperaturilor la nivel global, potrivit unui studiu prezentat in Statele Unite, informeaza France Presse.
O simpla schimbare in dieta zilnica, precum renuntarea la friptura in favoarea salatelor, contribuie la reducerea nivelului de dioxid de carbon in aceeasi masura ca renuntarea la masina doua zile pe saptamana. Producerea carnii de vita este un proces extrem de ineficient, iar vacile elibereaza foarte mult metan in atmosfera, a declarat Nathan Pelletier de la Universitatea Dalhousie din Canada. Pelletier este unul din specialistii care studiaza costurile alimentelor asupra mediului, in ciclul lor de productie, incepand din fermele agricole si terminand cu produsul finit din farfuriile oamenilor. Analizand raportul dintre cantitatea de graunte consumata de bovine, inainte de a putea fi sacrificate, si emisiile de metan eliberate in atmosfera, specialistii au determinat costul real al acestui aliment. Animalele vii elibereaza in atmosfera 18 la suta din totalul gazelor cu efect de sera, iar bovinele detin cea mai mare pondere. Desi carnea de vita reprezinta doar 30 la suta din totalul carnii consumate in tarile dezvoltate, fermele de bovine produc 78 la suta din totalul acestor emisii de gaze nocive, a declarat Pelletier, in cadrul conferintei American Association for the Advancement of Science.
Pentru obtinerea unui singur kilogram de carne de vita se produc 16 kilograme de dioxid de carbon, de patru ori mai mult decat porcinele si de zece ori mai mult decat obtinerea unui kilogram de carne de pasare. Daca oamenii ar renunta la bovine si ar consuma carne de pasare, emisiile de gaze nocive ar scadea cu 70 la suta, a declarat Pelletier. O alta problema este aceea ca oamenii consuma mai multa carne decat au nevoie. Daca in tarile de