In contextul crizei economice, in care numarul somerilor este in crestere, raportul arata ca acele categorii vulnerabile si marginalizate, cum sunt somerii si emigrantii dar si persoanele cu handicap sau oamenii care au suferit abuzuri sunt predispuse într-o masura mai mare la depresie. Acestea sunt cateva dintre datele unui raport care va fi dezbatut zilele acestea de plenul Parlamentului European.
Unul din patru oameni va avea o forma de tulburare psihica la un moment dat în viata.Depresia este una din cele mai întalnite tulburari, care afecteaza una din sase femei.Se estimeaza ca pana în 2020, depresia va deveni cea mai obisnuita boala în lumea dezvoltata.In fiecare an, în Uniunea Europeana se sinucid 59.000 de persoane.90% dintre sinucideri au ca motiv tulburarile psihice.
In plus, Europa are o populatie din ce in ce mai batrana iar tulburarile neurodegenerative devin din ce în ce mai frecvente. Cu toate acestea, tulburarile psihice nu sunt abordate cu aceeasi seriozitate ca problemele de sanatate fizica, atrage atentia raportul.
Stigmatul de “bolnav psihic”
Potrivit raportoarei de origine greaca, Evangelia Tzampazi, ea insasi o persoana cu dizabilitati tintuita in scaun cu rotile inca din copilarie, comunitatea locala trebuie sa asculte si sa sprijine oamenii cu tulburari psihice. Ea propune ca prin accesarea fondurilor europene statele membre sa ajute la integrarea pe piata muncii a persoanelor cu probleme psihice.
“Sa ne gandim la o persoana care are stigmatul „bolnav psihic“ si care îsi cauta de lucru. Cat de bine s-ar simti aceasta daca ar putea lucra de exemplu ca instructor în reciclare, cu grupuri de copii sau batrani.”, a declarat Tzampazi pentru serviciul de presa al Parlamentului European.
Cum este de asteptat, in Uniunea Europeana situatia din acest punct de vedere difera de la o tara la alta. "