Procesul de votare, încheiat azi, e suficient de încâlcit încât să nu-l priceapă decât o parte dintre membrii Academiei.
„Am citit instrucţiunile, unde se spunea că trebuie să-ţi pui în ordine cinci preferinţe şi, dacă numărul tău unu nu ajunge prea departe, atunci se trece la numărul doi şi îl iau în considerare, dacă înţelegi ce vreau să spun“, încerca să explice recent Chris Martin, solistul trupei Coldplay - pentru un post de radio din Manchester - cum a votat el la Oscar în locul soţiei sale, Gwyneth Paltrow.
„Nu m-am putut abţine şi am votat. L-am ales pe Mickey Rourke. Nu-i aşa că e grozav în «The Wrestler»?“, a continuat Martin, într-un acces de sinceritate care a stârnit ceva ironii în presa anglo-saxonă. „Confesiunea“ liderului Coldplay risipeşte definitiv ideea că statuetele s-ar împărţi în urma reflecţiilor solitare ale unor academicieni riguroşi. Dacă favoritul lui Chris Martin coincide cu al celorlalţi vom afla duminică seara, când se vor decerna Premiile celei de-a 81-a ediţii a Oscarurilor, la Los Angeles. Operaţiunea de votare însă s-a încheiat chiar astăzi.
„Când procesul e explicat, devine şi mai confuz“
Academia se dovedeşte conservatoare când vine vorba de felul în care îşi împarte statuetele. Pe lângă faptul că e singura instituţie din domeniul showbizului care merge încă pe sistemul de vot preferenţial, acesta e aplicat fără modificări din 1936. În plus, în plină eră digitală, formularele se trimit tot în plic (de frica hackerilor), la aceeaşi companie care le gestionează de 73 de ani, PricewaterhouseCoopers.
„E o confuzie generală în ce priveşte sistemul de numărare a voturilor, însă când procesul e explicat, devine şi mai confuz“, remarcă publicaţia „Variety“. Cei 5.810 membri cu drept de vot ai Academiei Americane de Film sunt actori, regizori, producători, scenarişti, sunetişti