Criza globala a avut pana acum doar un impact limitat asupra sistemului financiar romanesc, sustin supraveghetorii pietelor financiare, reuniti intr-o sedinta a Comitetului National pentru Stabilitate Financiara (CNSF).
CNSF a fost infiintat in 2007, este format din supraveghetori ai pietelor financiare si are drept obiectiv principal asigurarea stabilitatii sistemului.
La sedinta de la inceputul saptamanii au participat ministrul finantelor Gheorghe Pogea, guvernatorul BNR Mugur Isarescu, presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare Gabriela Anghelache, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor Angela Toncescu si cel al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private Mircea Oancea.
"Membrii CNSF au analizat situatia curenta a sistemului financiar romanesc din perspectiva evaluarii impactului potential al crizei financiare internationale asupra institutiilor, pietelor si infrastructurii financiare, precum si asupra economiei reale. Concluziile evaluarii indica faptul ca, pana in prezent, impactul crizei financiare globale asupra sistemului financiar romanesc (inclusiv pe componentele sale) a fost relativ limitat", au precizat membrii Comitetului.
De asemenea, ei au decis sa imbunatateasca evaluarea preventiva astfel incat sa identifice cele mai bune masuri pentru diminuarea efectelor crizei financiare globale asupra pietei romanesti.
Tot in sedinta de ieri guvernatorul BNR Mugur Isarescu a fost reales presedinte al CNSF pentru un mandat de un an. Membrii Comitetului urmeaza sa se mai intalneasca luna viitoare.
Crearea CNSF in 2007 a fost necesara pentru alinierea la cerintele Uniunii Europene referitoare la managementul crizelor financiare. Printre aceste cerinte se numara si formarea unui comitet national permanent, cu participarea tuturor autoritatilor de supraveghere a sistemului financiar si a ministr