Presedintele american Barack Obama va promulga azi planul de relansare economica in valoare de 787 de miliarde de dolari, aprobat saptamana trecuta de Congres, menit sa resusciteze economia SUA, insa multi economisti se indoiesc de eficacitatea acestuia.
Barack Obama a prezentat planul sau ca singura modalitate de a salva economia si de a proteja victimele crizei financiare, insa economistii au avertizat cu privire la distrugerea reformelor incepute in ultimii 20 de ani de Ronald Reagan si de Bill Clinton, care au redus dependenta de ajutorul de la stat, relateaza cotidianul britanic The Times in editia electronica.
Multi economisti au criticat convingerile presedintelui Obama ca iesirea din criza se va face prin cresterea cheltuielilor guvernamentale, acestia sustinand ca reducerea taxelor este cheia.
Robert Rector, unul dintre cei mai importanti consilieri ai fostului presedinte Bill Clinton in programe de "welfare", a avertizat ca planul lui Obama este un "maraton al cheltuielilor sociale" si va duce la cele mai mari cheltuieli guvernamentale pe ajutoare, pe un an, din istoria Americii.
"Au distorsionat complet principiile fiscale si politice ale reformei pentru servicii sociale", a spus Rector.
La randul sau, Douglas Besharov, autor al unui studiu in domeniul reformelor sociale, a declarat ca planul de stimulare a economiei al lui Obama va "desira" majoritatea reformelor din 1996 ale lui Bill Clinton, care au redus cu pana la 65% dependenta de ajutor de la stat si a trimis milioane de americani la munca si care i-a facut pe britanici, dar si alte guverne ale lumii sa adopte masuri similare.
Planul lui Obama - a carui valoare initiala a fost de 825 de miliarde de dolari, ajuns la 787 de miliarde $ in urma negocierilor cu Congresul - propune crearea a 3,5 milioane de locuri de munca in doi ani in mare parte in infrastructur