Orice obiect prinde viaţă atunci când este atins de măiestria creatorului. Lutierul Cezar Mateescu resucitează lemnul, transformându-l în instrumente ce vibrează în ritmul muzicii vieţii.
Dacă n-ar fi venit Sting în România, dacă nu i-ar fi surprins pe spectatori atunci când a cântat la o lăută, dacă nu i-ar fi mulţumit, de pe scenă, lutierului lui, aproape nimeni de aici, din ţară, nu ar fi ştiut că lăutele lui Sting sunt făcute de Cezar Mateescu, un român stabilit, de aproape 30 de ani, în America.
ÎNTĂLNIREA CU STING
"Relaţia mea cu Sting începe cu... Edin Karamazov, unul dintre cei mai vechi prieteni muzicieni pe care îi am. Edin, originar din Bosnia, este unul din lăutiştii proeminenţi ai timpului. Ne-am cunoscut la începutul anilor ’90, în New York. Pentru Edin am construit, de-a lungul anilor, numeroase instrumente. Întotdeauna şi-a dorit să contribuie la popularizarea lăutei şi a muzicii sale, să o scoată din domeniul specialiştilor şi să o facă îndrăgită de un public cât mai larg. Într-o zi, l-a abordat pe Sting, povestindu-i despre proiectul lui de a înregistra cântecele cu acompaniament de lăută ale lui John Dowland (compozitor renascentist englez însemnat). Sting a fost entuziasmat de propunere şi, astfel, s-a întemeiat o colaborare strânsă şi foarte rodnică. Şi acum intru eu în scenă... Sting şi-a exprimat dorinţa de a învăţa să cânte la lăută şi să aibă instrumentul său, iar Edin m-a recomandat pe mine." Începând cu anul 1995, Mateescu a construit trei lăute pentru Sting şi una pentru chitaristul artistului, Dominic Miller. În informaţiile care însoţesc albumul "Songs from the Labytinth", lansat în 2006 de Sting şi Karamazov, se menţionează numele lui Cezar Mateescu ca "lutier al arhilăutei lui Sting", cât şi al celor trei lăute pe care cântă Edin Karamazov.
Credit: Intact images
În