Într-o perioadă în care băncile acordă credite în condiţii mult mai restrictive, iar piaţa imobiliară nu oferă o imagine clară asupra valorii imobilelor, devine o adevărată aventură să cumperi casă pe credit. Conso.ro vă oferă câteva sfaturi pentru a vă spori şansele la un credit ipotecar.1. Alegeţi o bancă care solicită un avans cât mai micLa orice credit ipotecar trebuie să contribuiţi cu o sumă, sub formă de avans. Acesta este stabilit ca procent din valoarea evaluată a imobilului sau din preţul de vânzare. În prezent, băncile solicită un avans cuprins între 0% şi 35%. Astfel, în cazul unui avans de 25%, dacă imobilul va costa 60.000, ar trebui să contribuiţi din surse proprii cu 15.000 euro, restul de 45.000 fiind obţinuţi din credit.
Dacă, însă, evaluatorul consideră că imobilul nu valorează mai mult de 50.000 euro, banca nu vă va acorda mai mult de 75% din această sumă, respectiv 37.500. Unele bănci vor solicita şi o ipotecă suplimentară, pe lângă garantarea creditului cu imobilul cumpărat.2. Alegeţi o bancă ce acceptă cât mai mulţi codebitoriDacă veniturile dvs. nu vă permit să obţineţi tot creditul, încercaţi să găsiţi o bancă care va accepta cât mai mulţi codebitori.
În general, aceştia trebuie să fie rude sau să aibă aceeaşi adresă din buletin. De curând însă, băncile au devenit mai permisive. Spre exemplu, se acceptă şi persoane care nu sunt rude sau care nu locuiesc împreună cu solicitantul. Există anumite restricţii însă. Banca va lua în considerare vârsta codebitorilor, iar acest lucru va limita perioada maximă pe care puteţi obţine împrumutul, dacă persoanele respective mai au câţiva ani până la pensionare. 3. Comparaţi ofertele şi solicitaţi o simulare de costuri cât mai exactăÎn momentul de faţă există diferenţe de costuri foarte mari între bănci. Dacă cele mai bune oferte, la un credit ipotecar de 250.000 lei pe 25 ani, încep de la un DAE