Continuam in acest numar dezbaterea despre criza economica mondiala si, mai ales, despre consecintele ei asupra Romaniei.
In paginile ce urmeaza, Daniel Daianu pune criza si efectele ei in contextul globalizarii, Ilie Serbanescu se opreste asupra bugetului de criza al Romaniei, Valeriu Soica si Dragos Paul Aligica analizeaza influenta interventionismului statal asupra capitalismului, iar Dumitru-Felician Lazaroiu aduce completari si observatii de fond unor articole pe aceeasi tema publicate in revista noastra.
Daniel Daianu a fost invitat sa faca parte din Clubul economic Breugel, la Bruxelles, printre membrii caruia se numara figuri de marca ale vietii academice si publice din Europa: Mario Monti, Jean Pisani-Ferry, Andre Sapir, Leszek Balcerowicz etc.
Cum apreciati masurile propuse de noul presedinte Barack Obama pentru redresarea economiei SUA? Dar masurile adoptate de tarile din Vestul Europei?
Trebuie spus ca masurile anuntate recent de noul secretar al Trezoreriei, Timothy Geithner, urmeaza unei suite de actiuni initiate de fosta administratie. In pofida acelor actiuni, situatia s-a complicat intrucat increderea pe piete nu a revenit si asanarea sistemului bancar nu s-a produs, ceea ce dovedeste insuficienta lor. Criza este profunda, fiind rezultatul unei paradigme si al unui mod de a face politica publica care nu au inteles ca piete ce functioneaza bine nu echivaleaza cu lipsa de reguli/reglementari si ca minusculizarea interventiei publice in economie poate deveni lesne contraproductiva. Sistemul de comanda a fost un esec istoric, politic si economic. Dar si pietele pot esua si, de aceea, ratiunea concretizata prin actiune publica nu trebuie sa fie inlaturata. Masurile anuntate de Geithner revin la ideea unei "izolari" a activelor toxice (asa cum s-a facut in Suedia si in Japonia, cu ani in urma, si a incercat sa faca Paul