In ultimele zile, site-ul Primariei Municipiului Bucuresti a propus spre dezbatere publica mai multe proiecte de Planuri Urbanistice Zonale. Societatea civila a atras atentia asupra pericolului pe care l-ar putea aduce doua asemenea proiecte - Casa Radio si Tipografia "Universul" -, si au incercat sa-i convinga pe bucuresteni sa depuna la registratura Primariei o adresa impotriva aprobarii celor doua PUZ-uri.
Dambovita Center, mall-ul de la Casa Radio
Casa Radio, considerata a doua mare constructie comunista, dupa Casa Poporului, ar putea face loc unui mall, unor blocuri-turn, unui hotel de cinci stele, unei roti panoramice in genul London Eye si unei fantani cu lumini. Proiectul se numeste Dambovita Center si este rodul unui parteneriat public-privat: 75% din Dambovita Center apartine companiei israeliene Plaza Centers, 15% statului, iar restul de 10 procente grupului turc Kucuk.
Mai multe ONG-uri critica, ansa, proiectul, pe care al considera un pericol pentru Capitala.
Organizatia Salvati Bucurestiul, condusa de Nicusor Dan, a emis o lista de 12 argumente de legalitate si oportunitate impotriva aprobarii de catre Consiliul General a PUZ-ului care ar permite ridicarea Dambovita Center.
Trafic ingreunat si bolnavi in pericol
Printre argumentele de oportunitate invocate de ONG se numara faptul ca realizarea proiectului va paraliza circulatia rutiera, ceea ce va duce la cresterea poluarii in zona centrala a Bucurestiului, dar si la ingreunarea accesului ambulantelor la sectiile de urgenta ale Spitalului Municipal si ale Spitalului Militar Central.
Dambovita Center face deja probleme spitalelor. In decembrie, directorul Spitalului Municipal, Gheorghe Iana, spunea pentru Adevarul: "Nu este zi in care sa nu zgaltaie vreo cinci-sase detonari de la demolarea Casei Radio. Si am renuntat sa ma mai plang pentru ca, oricum, la Primaria C