Cand economia merge bine, e usor sa mearga bine pentru toti, iar companile sa isi ignore punctele slabe; o criza cum e cea de acum e numai buna pentru a descoperi cum arata in realitate. Iar pentru economia romaneasca a sosit un moment al adevarului.
Din tot estul Europei, Romania este tara care are cea mai mare nevoie in acest moment de un acord cu FMI, crede Jeffrey Anderson, directorul departamentului pentru Europa din cadrul Institutului de Finante Internationale (IIF), intr-un interviu acordat BUSINESS Magazin. "Romania va avea
de-a face cu un declin abrupt fata de anul trecut", sustine el, avansand totusi o estimare de crestere pentru 2009 de 1%. Anderson este mai optimist decat alti analisti externi, care prevad deja recesiune pentru Romania, desi doar cu cateva saptamani in urma, acelasi IIF considera posibila o crestere de 2%.
Un scenariu identic vine si de la Viena, de unde Gabor Hunya, analist la Institutul International pentru Analize Economice (Vienna Institute for International Economic Studies - WIIW), declara ca perspectiva unei cresteri de 1%, pe care o estimeaza acum institutul, "este optimista, pentru ca Romania este o tara cu risc foarte ridicat in regiune, iar pericolul recesiunii este foarte mare". Prognozele cu privire la cresterea economica au acum un mare grad de incertitudine, confirma fostul premier Theodor Stolojan, care a decis in ultimul minut sa nu mai preia fraiele noului executiv. "Globul de cristal a devenit netransparent si ramane in continuare asa", declara Stolojan.
A incerca sa vorbesti de Romania ca si cum ai avea putere sa schimbi lucrurile la nivel local e gresit, considera Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, pentru ca Romania nu are forta de a genera evolutii, ci doar de a le prelua de la economiile mai puternice. "Ce traim acum nu tine doar de Romania, ba dimpot