Soarta Castelului Peleş se află într-o zonă a incertitudinii. Peleşul a fost restituit în natură familiei regale, convenindu-se de principiu să fie răscumpărat de statul român pentru a rămâne în continuare un muzeu. Ministerul Culturii s-a angajat şi la răscumpărarea Foişorului şi a anexelor. Deşi până la 1 martie 2010 a rămas doar un an, negocierile cu familia regală sunt practic oprite. Se vorbeşte, din surse neoficiale, dar credibile, că statul ar avea nevoie de 30 de milioane de euro pentru răscumpărarea domeniului Peleş. Bani pe care, în condiţii de austeritate, evident, nu-i are. Pentru ca Muzeul Peleş şi parcul palatului să rămână accesibile publicului, nu există în prezent o soluţie avansată de Guvern. Iată de ce Jurnalul Naţional propune autorităţilor declanşarea unei chete publice menite să asigure suportul financiar pentru rămânerea acestui bun de valoare excepţională în patrimoniul istoric şi cultural al României. Reprezentanţii Casei Regale nu consideră termenul de 1 martie 2010 ca limită pentru încheierea negocierilor de răscumpărare.
Un adevărat simbol al României moderne şi contemporane, Castelul Peleş a ajuns din nou sursă de incertitudini. Prins între pretenţiile familiei regale şi indiferenţa autorităţilor, castelul are în continuare un destin neclar. Alături de Bran şi alte monumente istorice, Peleşul supravieţuieşte greu "furiei" restituirilor într-o ţară a indolenţilor.
În februarie 2007, Guvernul României a aprobat restituirea Castelului Peleş către familia regală. Alături de acesta se decidea restituirea şi a altor proprietăţi. De atunci şi până azi, lucrurile nu au mai evoluat în nici un fel. Cu ocazia ceremoniei prin care Casa Regală a fost pusă în posesie, Majestatea Sa Mihai I a spus că Peleşul va rămâne deschis românilor "pentru eternitate", aşa cum a fost mereu, începând cu anul 1914. "Numai că de ai