Guvernul nu va solicita preluarea unor pachete de actiuni la bancile din sistem in cazul in care acestea ar avea probleme, asa cum s-a intamplat in alte tari europene, ci va incerca sa gaseasca solutii pentru mentinerea liniilor de finantare deschise la bancile-mama, a declarat premierul Emil Boc la lansarea Raportului Anual de Analize si Prognoze realizat de Societatea Academica din Romania (SAR).
"Guvernul roman nu doreste nationalizarea bancilor, nu aceasta este directia corecta. Guvernul va avea dorinta ca liniile de finantare sa fie mentinute si cred ca vom putea gasi solutii comune BNR - stat - banci pentru mentinerea liniilor de finantare", a spus premierul Emil Boc. Bancile care au participat la procesul de privatizare din Romania vor trebui sa-si mentina obligatiile pe care le au pe piata din Romania, a mai precizat Boc.
El sustine ca va avea loc "o discutie foarte serioasa" cu Banca Nationala, dupa aprobarea bugetului, pe tema programului anticriza si a masurilor de sustinere a sistemului bancar. Bugetul va fi aprobat pana joi.
"Fara existenta unui set de masuri care sa se sprijine reciproc, Guvernul si Banca Nationala, nu vom reusi sa luam cele mai bune decizii. Am avut deja discutii preliminare cu Banca Nationala si ele vor continua si in perioada urmatoare. Am retinut, de asemenea, recomandarea cu privire la capitalizarea bancilor, o recomandare pe care am luat-o in considerare. Vrem sa asiguram mediul de afaceri ca, prin ceea ce urmarim, prin capitalizarea bancilor, este doar o prima masura pentru a putea da in continuare economiei resursele financiare, punand accentul pe ceea ce si raportul spune: mecanismele de garantare si contragarantare, care pot constitui o solutie pentru mediul de afaceri", a spus Boc. Statul a aprobat majorari de capital pentru CEC si EximBank, singurele banci pe care le mai controleaza.
@N_