De la 1 octombrie 2008 economia romaneasca a intrat intr-o alta era. Dupa o crestere medie anuala de 4-5% aproape 10 ani, in octombrie productia industriala a scazut cu 3%. Apoi a venit noiembrie cu -11%, iar decembrie a aratat sec:-18%.
Este clar ca trecem printr-un soc. Exact ca o masina ramasa fara benzina, economia a franat brusc din cauza lipsei de finantare. Anul 2009 a inceput de fapt la 1 octombrie 2008, si probabil ca nu numai anul 2009, ci o lunga perioada complet noua.
O asemenea scadere drastica nu a mai fost experimentata din 1990, cand s-au oprit motoarele industriei tot din acelasi motiv - nu mai erau bani.
Niciunul dintre economistii romani nu a intrevazut posibilitatea unei astfel de scaderi. Punctul zero a fost de fapt caderea bancii americane de investitii Lehman Brothers, cand pietele financiare au fost cuprinse de panica.
Dar aici nu este vorba numai de economistii romani. De cativa ani este in voga cartea "Lebada neagra - impactul foarte putin probabilului", a unui fost trader de pe Wall Street, Nassim Nicolas Taleb.
Taleb afirma ca nici nu ne putem inchipui cat de "posibil" este "imposibilul", cu alte cuvinte cat de mari sanse sunt sa se intample ceva considerat a fi "practic imposibil" si ca lumea este guvernata de astfel de intamplari.
Un exemplu, de unde vine si titlul cartii, este faptul ca oamenii credeau ca toate lebedele sunt albe pana au gasit una neagra in Australia.
De fapt, intre posibil si probabil este o diferenta enorma. De pilda este foarte putin probabil sa iasa de 100 de ori la rand cifra zero la ruleta, dar nu este imposibil.
Singurul eveniment cert 100% este rasaritul soarelui (cel putin pentru cateva miliarde de ani). Restul, si mai ales ceea ce este construit de om, este supus schimbarii.
Pentru a intelege anvergura schimbarilor din economiile occidentale, cel mai simplu ar