Raportul de analiză al SAR ne arată un viitor sumbru. Cifrele experţilor chestionaţi sunt mult mai pesimiste decât cele ale autorităţilor. Sursa: Vlad Stănescu
Criza economică şi financiară pune stăpânire tot mai mult pe România. Cât de viabile sunt măsurile anticriză, cum putem vedea exact efectele crizei, cheltuirea banilor publici, accesarea fondurilor europene sunt doar câteva întrebări şi teme de discuţie lansate şi dezbătute ieri la prezentarea raportului anual de analiză şi prognoză prezentat de Societatea Academică din România (SAR).
Analiştii chestionaţi de SAR prevăd un viitor mult mai sumbru al României. O rată a şomajului de peste 7%, dublu faţă de cea din 2008, o creştere economică de cel mult 0,7%, faţă de 2,5% cât a luat în calcul guvernul Boc, şi un deficit bugetar de 4,4%, mai mult decât dublu faţă de cel prevăzut în bugetul de stat, sunt numai câţiva dintre indicatorii care arată adevărata faţă a efectelor crizei ce se propagă în România.
Oportunitate sau problemă
Directorul executiv al SAR, Sorin Ioniţă, a declarat, ieri, la prezentarea raportului că autorităţile trebuie să profite de criza economică.
„O administrare opacă, nechibzuită sau prin derogare de la lege, justificată de imperativul unor măsuri anticriză, este exact ce nu trebuie făcut. În ciuda dificultăţilor, apar acum posibilităţi noi de reformă, în special în sectorul public“, se arată în raportul SAR. Analiştii spun că în acest an nu trebuie să ne aşteptăm la miracole din partea unor instrumente ca bugetul de stat sau programul anticriză.
„Capacitatea de a pune în practică proiecte e mică, iar politica fiscală, după ce a fost compromisă în ultimii ani, e greu de repus pe roate şi nu poate rezolva toate neajunsurile economiei în 2009“, se menţionează în preambulul documentului.
„Ne îmbătăm cu a