Patronul unei fime de protectie si paza din Bucuresti a cerut la politie autorizatie ca angajatii sai sa poata purta arme de foc.
A primit-o, pentru ca Legea privind regimul armelor si munitiilor permite asa ceva. Ii vor urma, probabil, exemplul si ceilalti patroni din domeniu.
Avem, asadar, toate sansele sa ne trezim cu o forta inarmata privata care sa dubleze politia si jandarmeria. O fi bine?
E, cu siguranta, extrem de riscant. Prin inarmarea angajatilor firmelor de paza si protectie, practic, statul consimte sa le transmita oficial o parte din atributiile sale si, implicit, din autoritatea sa.
Cine le primeste? Niste baieti care, poate, nu si-au gasit loc in politie si jandarmerie, care pot fi oameni normali, dar, pot fi si niste dezaxati frustrati.
De-a lungul timpului au existat tot fel de intamplari nefericite avandu-i ca protagonisti pe acesti baieti.
Teoretic, angajatii firmelor de paza nu au voie sa aiba cazier. Practic, totul e la mana patronului. Control psihiatric ma tem ca nu face niciunul.
Cat despre scoala, nu se prea pune problema. Totusi, angajarea si mentinerea in politie si jandarmerie presupune ceva mai multe exigente.
Ei bine, acesti tineri, a caror selectie depinde strict de aptitudinile si responsabilitatea patronului, pot deveni un fel de politie paralela.
Cine poate garanta ca ei vor folosi armele letale pe care le vor detine doar impotriva infractorilor si doar in scop de aparare si nu impotriva oricui ii enerveaza, la un moment dat, sau chiar daca existau si alte modalitati de inlaturare a unui eventual pericol.
In plus, exista riscul ca dotarea cu arme de foc a agentilor de paza sa determine inarmarea suplimentara a infractorilor si sa stea astfel la originea unor adevarate carnagii.
Activitatea acestor firme