Într-un an în care companiile și-au redus activitatea, nu pot lua credite de la bănci, iar guvernul a majorat contribuțiile sociale, Adrian Cucu, comisarul general al Gărzii Financiare, se așteaptă să aibă mai mult de lucru. Sursa: Anita Vizireanu
În perioade de criză economică, firmele sunt tentate să păstreze mai mulți bani lichizi și, astfel, apar mai multe fraude.
Pentru a evita conflictele cu Fiscul, Cucu le recomandă firmelor să-și plătească impozitele. Iar ca să iasă cu bine din această perioadă dificilă, șeful Gărzii Financiare îi sfătuiește pe comercianți să-și analizeze și să-și asume cu responsabilitate riscurile pe care le au în activitate, precum și să aibă curaj să aleagă noi oportunități. „Probabil, trebuie să scadă volumul de import de produse de un anumit tip de lux și să crească importul, comerțul sau producția de produse de o calitate rezonabilă cu un preț mai scăzut”, a declarat acesta pentru EVZ.
Comisarul general a observat deja reducerea activității la o serie de întreprinderi mari, precum și scăderea achizițiilor de mărfuri din statele UE.
Mai multe controale cu aceiași comisari
Anul trecut, comisarii in stituției au dat mai puține amenzi decât în 2007. Aceasta deoarece ei s-au concentrat mai mult decât anii trecuți pe cercetarea infrac țiunilor economice, explică șeful Gărzii Financiare. În consecință, numărul sesizărilor penale a depă șit 4.000 anul trecut, cu aproape 50% mai multe decât în 2007. Iar valoarea prejudiciilor descoperite și stabilite de comisari a fost cu aproape o treime mai mare decât în 2007.
Potrivit lui Cucu, inspectorii se confruntă tot mai des cu firme care depun la Parchet sesizări penale invocând presiuni sau abuzuri în serviciu în timpul controalelor. Aceste plângeri ajung la procurori înainte să fie adunate și depuse în instanță probele ca