» Desi specialistii vorbesc de prabusirea pietei imobiliare, in Constanta preturile reale se mentin la valoarea celor din 2008.
» Lipsa tranzactiilor a facut insa victime printre agentiile de profil: aproape jumatate dintre ele si-au inchis portile.
"Vand apartament doua camere, amenajari de lux, in zona Trocadero. Pret: 110.000 euro". Asa suna un anunt in toamna anului trecut, in municipiul Constanta. Desi insusi agentul imobiliar a considerat oferta putin cam mare decat media pietei, apartamentul a fost vandut in cateva saptamani, cu un foarte mic discount. "Un astfel de apartament, in aceeasi zona, este acum scos la vanzare cu aproximativ 80.000 de euro", a declarat Silvia Ceaus, broker imobiliar. Raportat la suma cu care s-a vandul anut trecut apartamentul de mai sus, este o scadere de peste 20 de procente. In realitate insa, se poate vorbi cu greu de asa ceva, daca tinem cont ca moneda europeana (in care se fac aproape toate tranzactiile imobiliare, pe piata constanteana) a crescut de la 3,6 la 4,3 pentru un leu, deci o crestere de aproape 20%. In aceste conditii, puterea de cumpararea a ramas aproximativ aceeasi si nu se poate discute de o reducere de 20%, ci, practic, de o stagnare a pretului real al imobilelor.
Falimente in masa
Ambitia cu care proprietarii tin preturile sus se traduce printr-o blocare a numarului de tranzactii. "Piata imobiliara este practic blocata", a confirmat si Ioan Ududec, director de agentie imobiliara. Cele mai clare semne ale acestui fenomen sunt falimentele in masa inregistrate de agentiile imobilare. Agentii din piata spun ca, daca anul trecut activau aproximativ 250 de agentii, numarul acestora s-a redus acum la jumatate. Au dat faliment in special firmele mici, de apartament, cu oferta extrem de redusa. Un alt semn din care rezulta scaderea pietei este reducerea anunturilor de vanzare-cumpar