Comentariile conform carora Romania poate duce Austria la faliment si estimarea agentiei Moody’s in privinta bancilor europene, ce s-ar putea confrunta cu o reducere a ratingului din cauza operatiunilor din estul Europei, au impins Bursa de Valori Bucuresti la minimului ultimilor cinci ani.
Indicele BET, care indica evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 8,59%, minim atins in octombrie 2003, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 7,25%. Pierderile celor doi indici de la inceputul anului trec de 35 de procente.
Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 8,50%. De la inceputul lui 2009, SIF-urile au pierdut 32%, ajungand la cotatiile din februarie 2002.
Indicele BET-XT, care urmareste cele mai lichide 25 de titluri, a coborat cu 8,34%, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a pierdut 6,68%.
Lichiditatea pietei reglementate a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a urcat la 11,4 milioane lei (2,65 milioane euro), in crestere cu 27% fata de sedinta precedenta.
“A existat un demers masiv de vanzare si prea putine cumparari si cred ca au existat si fonduri straine care au ales sa iasa de pe piata de capital romaneasca”, a declarat, pentru Wall Street, Adrian Ceuca, director adjunct la Broker Cluj.
Mirela Maxim, director al reprezentantei din Bucuresti a Interdealer Capital Invest, afirma ca deprecierile ar putea continua. “Se poate spune ca apogeul scaderilor cauzate de declaratiei venite din Austria a avut loc astazi (ieri, n.r.). Toti investitorii isi reduc expunerile pe tarile din Europa de Est care incepe acum sa fie considera ca fiind noul subprime al Europei”, continua ea.
Actiunile bancare, deprecieri de peste 10%
Actiunile BRD SocGen (BRD) au atras cea mai mare lichiditate, de 1,67 milioan