Alba Iulia este una din primele municipalități din țară care mizează la scară mare pe energia alternativă. Autoritățile speră să facă o economie anuală de aproximativ 50.000 euro, adică peste două miliarde de lei vechi, bani plătiți pentru energie electrică, după ce vor monta panouri fotovoltaice la patru clădiri publice din municipiu. Sursa: Reuters
Imobilele în care funcționează Colegiul Tehnic "Dorin Pavel", Căminul pentru Persoane Vârstnice, Centrul de Zi pentru Vârstnici și Direcția Programe din subordinea Consiliului Local al municipiului Alba Iulia au fost incluse într-un proiect, care ar urma să le asigure independența din punctul de vedere al energiei electrice.
Proiectul a fost depus spre finanțare în cadrul Programului Operațional Sectorial, pe domeniul de intervenție "Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi".
Acesta se află în ultima fază a evaluării, trecând cu brio de primele etape, răspunsul final referitor la acceptarea spre finanțare urmănd să fie dat în cursul lunii viitoare.
Valoare totală, aproape nouă milioane de lei
Proiectul are o valoare totală de peste 8,8 milioane lei și presupune amplasarea a peste 1.700 de panouri fotovoltaice, care vor produce cel puțin 257 Kw energie electrică, suficientă pentru buna funcționare a celor patru imobile.
Interesant este că Primăria Alba Iulia a reușit să plătească o sumă foarte mică și pentru elaborarea studiilor de fezabilitate și a proiectelor tehnice, acestea fiind realizate în cadrul altui proiect cu finanțare europeană, "Dobândirea sustenabilității energetice a regiunilor periferice din Europa - ASPIRE", proiect care a inclus nouă comunități locale din nouă țări (Marea Britanie, Suedia, Finlanda, Italia, Republica Cehă, Spania, Estonia, Letonia, România).
Alba Iulia a pl