Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a prezentat cateva date succinte referitoare la serviciul datoriei externe a Romaniei, atat pentru sectorul guvernamental, cat si pentru cel neguvernamental, unde situatia este ceva mai complexa.Potrivit datelor prezentate de guvernator, datoria externa a sectorului guvernamental era la finele anului trecut de 10,7 miliarde euro, dintre care platile scadente in anul in curs (rate + dobanzi) erau in valoare de 1,6 miliarde euro. De altfel, datoria sectorului neguve
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a prezentat cateva date succinte referitoare la serviciul datoriei externe a Romaniei, atat pentru sectorul guvernamental, cat si pentru cel neguvernamental, unde situatia este ceva mai complexa.
Potrivit datelor prezentate de guvernator, datoria externa a sectorului guvernamental era la finele anului trecut de 10,7 miliarde euro, dintre care platile scadente in anul in curs (rate + dobanzi) erau in valoare de 1,6 miliarde euro. De altfel, datoria sectorului neguvernamental a fost de 39,2 miliarde euro, din care platile aferente anului in curs sunt de 9,6 miliarde euro.
La aceste cifre, se adauga datoria pe termen scurt, care insuma la 30 noiembrie 2008 circa 24 miliarde euro. Din aceasta suma, circa 10 miliarde euro este datoria pe termen scurt a bancilor, in timp ce restul de 14 miliarde este din partea sectorului nebancar. In aceasta categorie intra atat societatile de finantare de tip IFN, cat si societatile de leasing precum si marile corporatii care activeaza la noi. In cazul bancilor, un procent consistent din aceasta datorie este a bancilor de aici catre bancile-mama din tarile de origine, sau a sucursalelor de aici catre centrala din tara de origine, dupa caz.
Isarescu a precizat ca gradul de concentrare al datoriei este foarte mare la banci: "primele zece banci acopera 87% din total,