Economia americană intră într-o nouă fază, marcată de aplicarea măsurilor din planul de stimulare promulgat de președintele SUA. Sursa: Reuters
Președintele american Barack Obama urma să promulge aseară planul în valoare de 787 de miliarde de dolari de stimulare a economiei Statelor Unite. Anvergura acestuia și rapiditatea cu care a fost aprobat de Congres, la doar câteva săptămâni de la învestirea noului lider de la Casa Albă, fac din programul de măsuri menit să resusciteze economia muribundă unul dintre cele mai importante pachete legislative din istoria țării, apreciază analiștii, citați de agenția Bloomberg.
Circa 300 de miliarde de dolari reprezintă scutiri de taxe pentru persoane fizice și juridice, peste 250 de miliarde sunt alocate sub formă de ajutor direct persoanelor fizice și juridice grav afectate de criză, în timp ce aproape 200 de miliarde de dolari vor fi repartizate procesului de modernizare și consolidare a infrastructurii naționale. Obama, care era așteptat să semneze pachetul legislativ ieri, în jurul orei 13.00 (22.00, ora României), la Denver, orașul unde a acceptat nominalizarea Partidului Democrat pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2008, a declarat că măsurile vor crea sau vor contribui la menținerea a circa 3,5 milioane de locuri de muncă.
Planul reprezintă doar unul dintre cele trei componente ale strategiei promovate de noua administrație pentru revitalizarea primei economii mondiale. Administrația sa a amendat deja un plan în valoare de 700 de miliarde de dolari de salvare a sistemului financiar american, adoptat în timpul mandatului președintelui George W. Bush, urmând ca, în cursul zilei de azi, Casa Albă să anunțe măsuri extraordinare de limitare a numărului de executări silite de către băncile care au acordat credite ipotecare neperformante.
Bonusuri plafonate pe Wall Stree