Primarul Craiovei, Antonie Solomon, și edilii din cinci localităţi vecine au înfiinţat Zona Metropolitană Craiova. Sursa: Gabriela Zanfir
După doi ani de negocieri și lămuriri, cinci localităţi din jurul Craiovei au fost într-un final de acord să se asocieze cu Bănia pentru a constitui cea mai recentă zonă metropolitană a României. Prin constituirea acestei structuri asociative, concretizată la sfârșitul săptămânii trecute, semnatarii doresc atragerea a 100 de miliarde de euro din fondurile structurale.
Primarul Craiovei, Antonie Solomon, și edilii din cinci localităţi vecine - Breasta, Pielești, Mischii, Șimnicu de Sus și Ghercești -, deși s-a negociat cu 12 localități, au semnat în faţa unui notar public actul de înfiinţare a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană Craiova”. „Faptul că ne-am dorit atât de mult înfiinţarea acestei structuri vine din dorinţa de a dezvolta acest oraș, după un plan stabilit pe termen mediu și lung.
Următorul pas este să accesăm maximum de fonduri europene, pentru infrastructură și reţele pentru utilităţile publice”, a spus primarul Solomon.
„Am fost reticent la început, fiindcă informaţiile care au ajuns la mine m-au determinat să solicit lămuriri de la Primăria Craiovei. Am citit legile, m-am informat și cum funcţionează celelalte zone metropolitane și am înţeles exact ce înseamnă acest parteneriat”, spune primarul comunei Ghercești, Cornel Păpăroiu.
„Se va vedea în următorii ani că unităţile administrative nu-și vor pierde identitatea, dar vor putea primi fonduri importante pentru dezvoltare”, a mai spus edilul Băniei. Zona Metropolitană va avea un președinte, cel mai probabil Antonie Solomon, și un comitet de conducere format din cei șase primari.
Legea, promisă în acest an
Asociații similare s-au constituit la Cluj, Gal