Un raport publicat ieri de agentia de rating Moody’s a provocat vanzarea masiva a actiunilor bancilor cu expunere la Europa de Est. Acest raport, care nu e doar tardiv ci si privit prin lentilele inguste ale unor analisti financiari mediocri, ignora o serie de aspecte importante ale economiilor est europene precum si diferente semnificative intre profilul fiecareia din aceste economii. Comentariul meu de mai jos va lua in discutie doar o parte din aceste aspecte.
Raportul Moody’s, care poate fi citit aici, deschide comentariul prin observatia ca tarile din Estul Europei au intrat acum intr-o perioada de recesiune lunga si profunda. Fara doar si poate aceasta observatie mi se pare eronata si nefondata. In timp ce Rusia e cu siguranta expusa unor riscuri majore pe termen lung, tari precum Romania, Polonia sau Serbia au povesti total diferite. Diferentele pleaca de la motoarele diferite ale acestor economii.
Astfel, cresterea Rusiei se bazeaza in mod esential pe exploatarea resurselor naturale, economia sa e afectata in mod fundamental de evolutia politica, iar clasa de mijloc nu prea exista. Complet diferita e situatia Poloniei, Serbiei si Romaniei care au beneficiat de cresterea clasei de mijloc, cresterea veniturilor medii si de explozia consumului care a decurs natural in acest context. Serbia nu este insa in Uniunea Europeana si nu beneficiaza de avantajele legislative si vamale ce decurg din aceasta calitate. Polonia si Romania sunt cele mai mari tari in Estul Uniunii Europene si prezinta o multime de aspecte comune.
De exemplu, rezerva bancilor centrale ale Poloniei si Romaniei reprezinta aproximativ acelasi procent ale produsului national brut. Desi costurile activelor imobiliare au crescut in mod impresionant in ambele tari, creditele pentru astfel de investitii directe reprezinta un procent relativ mic din valoarea totala a creditelor.
Ma