Cei care doresc sa-si achizitioneze un teren pentru a-si construi o casa trebuie sa stie exact care este statutul juridic si tehnic al acestuia.
"Inainte de a incheia contractul de vanzare-cumparare, trebuie sa solicitati vanzatorului sa va prezinte actul de proprietate in original, incheierea de intabulare a terenului si extrasul de carte funciara, in care sunt evidentiati actualii si fostii proprietari", precizeaza avocatul bucurestean Alexandru Murar. De asemenea, cumparatorul trebuie sa stie daca exista sarcini de care ar putea fi grevat terenul (ipoteci sau privilegii) si "eventuale notari referitoare la litigii existente pe rolul instantelor de judecata cu privire la terenul in cauza".
Recomandarea avocatului
In acelasi timp, avocatul ii sfatuieste pe cumparatori sa solicite proprietarului documentatia cadastrala a terenului respectiv, care trebuie sa contina coordonatele, punctele de contur ale suprafetei si vecinatatile acesteia. "Este recomandat sa va prezentati la fata locului cu un topograf care sa efectueze intarusarea (delimitarea) terenului in functie de coordonatele din schitele cadastrale, pentru a nu avea surpriza ca, dupa achizitionarea terenului, sa constatati ca nu sunteti in proprietatea terenului care v-a fost prezentat de fostul proprietar, ci a unuia mult mai prost pozitionat", afirma Alexandru Murar.
Cunoasterea restrictiilor
"Datorita faptului ca ne referim la achizitionarea unui teren pe care urmeaza, foarte probabil, sa fie ridicata o constructie, este util ca, in momentul cumpararii lui, clientul sa cunoasca exact care sunt restrictiile impuse de documentatiile de amenajare a teritoriului si de urbanism pentru zona respectiva. Acestea pot fi aflate din certificatul de urbanism si permit celui care cumpara sa stie exact care este regimul constructiei pe care o poate realiza (inaltime, suprafata sau ali