Romania, ca, de altfel, orice tara est-europeana, nu a avut forta de a influenta pietele financiare. Dimpotriva, a fost de multe ori victima evolutiei acestora, neputincioasa din cauza dimensiunilor reduse ale pietei sale financiare. Ieri insa am sfidat regula: un diagnostic de criza severa in Estul Europei a prabusit euro, bursele europene si, ulterior, aproape toate monedele din regiune.
Autoritatile de la Bucuresti au ambitia de a scoate Romania din criza ignorand-o. Economia noastra nu este in criza deocamdata, poate supravietui fara injectii facute de FMI, care trebuie evitat deoarece misca si bisturiul prin corpul bugetului. Eu cred ca afisarea unei atitudini calme, prudente este potrivita intr-un moment in care criza ataca marginal, nu secera in masa economia. Totusi, declaratiile ministrului austriac de Finante dupa un turneu est-european care a inclus si Bucurestiul pe agenda au fost clare: liderii est-europeni sustin cu ingamfare ca economiile lor sunt imune la criza. Un diagnostic mai precis dat de agentia de evaluare Moody’s a aratat ca economiile emergente din Europa sunt atat de vulnerabile incat pot prabusi afacerile marilor banci care au expunere in zona. Avertismentul Moody’s a declansat un adevarat carnagiu pe pietele financiare. Euro a cazut la cea mai joasa cotatie a anului fata de dolarul american, dupa ce investitorii au reactionat negativ fata de orice moneda care are legatura cu regiunea, deoarece se tem ca economiile emergente ar putea intra in colaps.
Zlotul polonez si forintul ungar au cazut la minime istorice fata de euro din aceeasi pricina. Analistii avertizeaza ca zona va intra cu brutalitate in criza.
Moody’s atrage atentia ca regiunea est-europeana va avea probleme grave in prima jumatate a anului si recesiunea in care va intra in primul semestru va fi mai grava ca oriunde in alta parte. Moody’s a avertizat