„Niciun pensionar din România nu va mai avea, începând cu acest an, o pensie mai mică de 350 de lei”, a declarat, ieri, premierul Emil Boc, anunţând aprobarea de către Executiv a pensiei minime obligatorii de 350 lei, care va fi acordată în două tranşe. De la 1 aprilie, de această măsură socială vor beneficia cei care au pensii până în 300 de lei şi, de la 1 octombrie, cei care au pensii sub 350 de lei. Astfel,„de la 1 aprilie 2009 vor beneficia de această măsură aproximativ 808.000 de persoane, din care 455.000 pensionari din sistemul public şi 353.000 pensionari agricultori”, a explicat ministrul Muncii, Marian Sârbu.
Iar, „de la 1 octombrie numărul acestora va fi de 1.081.000 de persoane, din care 604.000 din sistemul public şi aproximativ 477.000 de pensionari agricultori”, a mai spus ministrul. Oficialul a precizat că efortul bugetar aferent pensiei sociale minime este de 750 milioane de lei (circa 200 milioane euro).
Pensia socială minimă garantată va fi determinată ca diferenţă calculată de la nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată şi va fi acordată pensionarilor din sistemul public, cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate.
Diferenţa va fi suportată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii. În cazul pensionarilor de urmaş, pensia socială minimă garantată va fi acordată fiecărui urmaş în parte. (M.T.)
„Niciun pensionar din România nu va mai avea, începând cu acest an, o pensie mai mică de 350 de lei”, a declarat, ieri, premierul Emil Boc, anunţând aprobarea de către Executiv a pensiei minime obligatorii de 350 lei, care va fi acordată în două tranşe. De la 1 aprilie, de această măsură socială vor beneficia cei care au pensii până în 300 de