Pretul “aurului negru” s-a redus de circa trei ori din maximul atins in cursul anului 2008 la sub 40 dolari/baril, atat pe fondul crizei financiare cat si din cauza unei cereri in scadere.
Unul dintre aspectele pozitive legate de nivelurile record atinse de pretul petrolului in ultimul an este, cu siguranta, discutia publica declansata despre securitatea aprovizionarii si trecerea la sursele de energie regenerabila, sustin analistii Erste Group.
Ei afirma ca trecerea catre sursele de energie alternative ar promova in acelasi timp pacea, deoarece ar contribui la evitarea riscului tot mai mare al unui conflict pentru resurse, pe langa beneficiile aduse mediului inconjurator.
Reprezentantii Erste atrag atentia asupra faptului ca, cu cat pretul petrolului ramane mai mult timp in limita a 40 dolari sau mai putin, cu atat oferta va scadea mai mult si mai rapid pe viitor, deoarece programele de investitii si explorare vor fi amanate sau anulate la astfel de preturi.
“Era petrolului ieftin se apropie fara nicio indoiala de sfarsit, pe masura ce rezervele acumulate cu usurinta si fara costuri mari se golesc treptat”, a declarat Ronald Stoferle (foto), analist al sectorului petrolier la Erste Group.
Gradul mult mai ridicat de dependenta fata de grupurile petroliere detinute de stat si actuala pondere foarte redusa a productiei si rezervelor grupurilor petroliere din sectorul privat indica, de asemenea, cresterea pretului petrolului pe termen lung.
Problemele structurale ale industriei petroliere au fost create de lipsa de actiune pe o perioada indelungata, iar acum vom incepe sa resimtim tot mai clar efectele acesteia, explica Stoferle.
Nu se poate prevedea momentul exact in care se va atinge sau depasi rata maxima de extractie a petrolului la nivel mondial. Insa, dependenta de zacamintele de petrol enorme si productia in scadere din