Căutând bani pentru plata pensiilor, Guvernul a pus jar pe foc în mediul de afaceri. Firmele avertizează că majorarea CAS creşte riscul şomajului şi ar putea diminua încasările bugetare.Prin decizia de a majora contribuţiile sociale cu 3,3%, Guvernul pasează povara pensiilor majorate în spinarea companiilor deja afectate de primele efecte ale crizei. Dacă Guvernul speră să aducă în vistieria statului venituri mai mari cu 18% prin creşterea cotelor de taxare, companiile anticip
Căutând bani pentru plata pensiilor, Guvernul a pus jar pe foc în mediul de afaceri. Firmele avertizează că majorarea CAS creşte riscul şomajului şi ar putea diminua încasările bugetare.
Prin decizia de a majora contribuţiile sociale cu 3,3%, Guvernul pasează povara pensiilor majorate în spinarea companiilor deja afectate de primele efecte ale crizei. Dacă Guvernul speră să aducă în vistieria statului venituri mai mari cu 18% prin creşterea cotelor de taxare, companiile anticipează alte consecințe: va creşte economia subterană, plăţile de salarii mascate prin persoane fizice autorizate (PFA) şi alte portiţe mai puţin fiscalizate, sau vor fi concediaţi oameni.
Pentru producătorul de ţigarete JTI, care are circa 1.000 de angajaţi, anularea reducerii CAS din decembrie – de 0,5% – a însemnat majorarea costurilor cu 350.000 de lei. Pe lângă acestea, cele 2,3 puncte procentuale în plus la cotele plătite de angajator, ce ar trebui să intre în vigoare din februarie, vor însemna costuri suplimentare anuale de 1,5 milioane de lei, susţine Gilda Lazăr, corporate affaires manager al companiei.
În cazul producătorului de materiale de construcţii Macon Deva, costurile suplimentare determinate de majorarea CAS sunt estimate la 600.000 de lei, în timp ce pentru o companie de talia Petrom, cu peste 30.000 de angajaţi, efortul financiar va fi şi mai mare. Potrivit calculelor Capi