Contrar opiniei generale, îngrijirea orală a copilului începe încă de dinaintea apariţiei primilor dinţi de lapte. Stomatologii susţin că sănătatea orală a micuţilor poate fi asigurată încă din viaţa intrauterină. Dinţii se formează în a doua lună de sarcină
Dinţii fătului încep să se dezvolte în oasele maxilarului şi ale mandibulei în jurul săptămânilor 5-6 de sarcină. La naştere, cei 20 de dinţi primari sunt formaţi şi continuă să crească până când vor ajunge să străpungă gingia. De asemenea, în momentul în care bebeluşul vine pe lume, în maxilar şi în mandibulă sunt formaţi şi o parte din dinţii permanenţi. Pentru a se dezvolta normal, dinţii copilului au nevoie de substanţele nutritive din alimentaţia mamei.
De aceea, este important ca gravida să aibă o dietă echilibrată, cu un conţinut bogat în vitamine (în special vitamina D) şi minerale. În plus, mama trebuie să aibă o igienă orală riguroasă în timpul sarcinii, deoarece s-a dovedit că femeile cu carii vor naşte copii ai căror dinţi se vor strica până în jurul vârstei de cinci ani.
Nici gingiile nu trebuie neglijate
După ce bebeluşul a venit pe lume, mama trebuie să acorde o atenţie specială gingiilor micuţului, chiar dacă mai sunt câteva luni până când îşi vor face apariţia primii dinţi. Specialiştii spun că igienizarea gurii copilului trebuie să se facă la câteva zile de la naştere, cu ajutorul unor comprese sterile umezite cu apă sau cu ser fiziologic.
Ideal ar fi ca această igienizare să se repete după fiecare masă a bebeluşului însă, dacă nu este posibil, curăţarea gingiilor ar trebui realizată măcar de două-trei ori pe zi. În caz contrar, este posibil ca dinţii copilului să se carieze imediat ce au ieşit din gingie.
Foloseşte produse speciale pentru copii
După apariţia primilor dinţi, la patru-şase luni,