Prin acordul semnat în iulie 2006, România s-a angajat ca pânã în anul 2012 sã înlocuiascã complet televiziunea de tip analogic cu cea digitalã.
Astfel, cu o simplã apãsare de buton, puteţi pune “pauzã” emisiunilor TV, puteţi vedea imediat o reluare, puteţi derula înainte spre o scenã favoritã sau puteţi observa în detaliu o secvenţã cu încetinitorul. Puteţi, de asemenea, înregistra un episod, un film sau puteţi programa televizorul sã vã înregistreze emisiunea favoritã. Acestea sunt doar câteva din avantajele televiziunii digitale de care vom beneficia cu toţii, fie cã vrem sau nu.
Trecerea de la televiziunea de tip analogic - cea cu care eram obişnuiţi pânã acum - la cea digitalã la nivel naţional prevede cã niciun emiţãtor analogic de televiziune nu va mai emite pe teritoriul României dupã 1 ianuarie 2012.
Potrivit datelor Ministerului Comunicaţiilor şi Socetãţii Informaţionale (MCSI) , aceastã schimbare va afecta aproximativ 1,4 milioane de utilizatori de televiziune care recepţioneazã semnalul prin antene terestre obişnuite.
Aceşti utilizatori vor avea douã soluţii pentru a putea recepţiona în continuare programele TV. Prima dintre ele este achiziţionarea unui decodor extern, care sã fie conectat la televizor sau cumpãrarea unui televizor care încorporeazã un asemenea decodor.
În cazul televizoarelor de generaţie veche este posibil ca decodorul sã nu poată fi conectat, ceea ce înseamnã cã aparatul TV va trebui înlocuit. Câteva sute de mii de televizoare ar putea fi astfel înlocuite în urmãtorii trei ani.
Transmisia TV prin satelit este cea mai avansatã şi rãspânditã pânã acum. Se mai numeşte şi DTH (Direct to home) şi se referã le retransmisia prin satelit a unui pachet de canale. Pentru asta, clientul are nevoie de un kit standard care cuprinde: o antenã, un sistem de prindere a antenei, cablu co