În planul pentru maximum 10 ţări ar putea intra şi România
Pe măsură ce s-au înmulţit semnalele că sectorul financiar din Europa Centrală şi de Est ar putea avea probleme mai mari decât Occidentul, instituţiile internaţionale au anunţat că vor alcătui un plan de urgenţă pentru salvarea acestor regiuni. Planul ar putea cuprinde între cinci şi zece ţări – România, Ucraina, Ungaria, Croaţia, Serbia, statele baltice şi de asemenea, „potenţial”, Rusia. Unele dintre acestea stau mai bine, însă altele sunt pe buza prăpastiei, a apreciat directorul de cercetare al Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare, Jeromin Zettelmeyer pentru agenţia austriacă APA. Pentru unele state (precum Ucraina), organismele internaţionale vor mai avea la dispoziţie cel mult trei săptămâni pentru a preveni colapsul bancar, pentru celelalte – câteva luni.
Salvate băncile-mamă, cu condiţia să-şi ajute filialele din Est
Planul s-ar referi în primul rând la recapitalizarea societăţilor-mamă ale băncilor est-europene în dificultate, în principal instituţiile austriece, germane, franceze, italiene şi belgiene, cu sarcina de a sprijini filialele lor din Europa de Est sub controlul băncilor centrale ale ţărilor în cauză. Statele est-europene, dacă au mijloace, trebuie de asemenea să le pună la bătaie. Şi băncile locale independente ar putea, prin intermediul băncii centrale din ţara lor, să facă apel la instituţiile financiare internaţionale. Astfel, băncile ar putea fi readuse pe linia de plutire pentru a putea acorda credite întreprinzătorilor mici şi mijlocii. Valoarea aproximativă a planului ar urma să fie de 150 de miliarde de euro.
Purtătorul de cuvânt al instituţie, Anthony Williams, nu a dorit să dea detalii suplimentare despre plan, dar a accentuat faptul că instituţia sa a ajutat mai multe bănci deja anul acesta, în principal în România, şi că, recent, BERD a acor