Absența unui plan de asistare a sistemelor financiare est-europene va crea mari probleme băncilor creditoare vest-europene. Sursa: Reuters
Comisia Europeană a anunțat ieri că este preocupată de volatilitatea monedelor din țările Europei de Est, după ce multe dintre acestea s-au depreciat masiv în ultimele zile, în contextul crizei economice și temerilor privind retragerea de capital străin. „Sunt preocupat de evoluția volatilității ratelor de schimb din anumite state membre UE care au cursuri de schimb liberalizate”, a declarat Joaquin Almunia, comisarul european pentru afaceri economice și monetare.
„Împărtășesc din plin îngrijorările privind riscul generat de situația din țări precum Ucraina, Serbia, Croația sau România, care este membră UE”, a adăugat el, subliniind că este posibil ca evoluțiile îngrijorătoare să fi fost alimentate de anumite declarații publice.
„Stalingrad monetar”
Declarațiile comisarului european survin îngrijorărilor deja formulate de unele state din Europa Occidentală privind riscurile la care se expun sistemele lor bancare fragile dacă banii împrumutați în Europa Răsăriteană nu sunt recuperați. Ministrul austriac de finanțe, Josef Pröl, a efectuat recent un turneu în patru foste state comuniste pentru a-și promova planul de stabilizare a sistemelor financiare din regiune, în condițiile în care băncile austriece au acordat aici credite în valoare de 230 de miliarde de euro, sumă ce reprezintă 70 la sută din PIBul Austriei. Presa de la Viena a scris recent că băncile austriece riscă să se confrunte cu un „Stalingrad monetar” dacă datoriile cresc chiar și cu 10 procente.
Inițiativa ministrului austriac a fost primită cu răceală de Cehia, statul care asigură președinția semestrială a UE, și chiar de ceilalți miniștri de finanțe comunitari, preocupați de rezolvarea problemelor finan