Dobânzile la împrumuturi au crescut, în medie, cu 1-2 puncte procentuale în acest an. Scumpirea creditelor s-a resimţit atât pe componenta în valută, dar mai ales pe cea în lei. Lipsa de lichiditate din piaţă s-a reflectat în creşterea costului resurselor. Costul la care băncile reuşesc să atragă resurse atât de pe piaţa internă, cât şi de pe cea externă, a crescut semnificativ în ultimele luni şi acest lucru se reflectă fidel în dobânzile practicate la credite.
Cele mai mari creşteri de dobândă s-au resimţit la nivelul creditelor în monedă naţională. Astfel, în funcţie de tipul de credit, dobânzile la lei au cunoscut, de la începutul anului, un avans cuprins între 1 şi 3,5 puncte procentuale, potrivit datelor portalului financiar Conso.ro . „Costul creditelor în lei este dat de dobânzile de pe piaţa interbancară, care se situează la 14-15%, din cauza lipsei de lichiditate”, explică Dragoş Cabat, preşedintele Chartered Financial Analyst (CFA).
Cel mai mare avans l-au înregistrat dobânzile la creditele de nevoi personale cu ipotecă şi cele ipotecare, cu 3,5 puncte procentuale (până la 18,8% pe an), respectiv 2,2 puncte procentuale (până la 17,7% pe an). Cel mai mic avans a fost consemnat de dobânda la împrumuturile de nevoi personale fără ipotecă, de 0,8 procente, până la 19,2% pe an.
EURIBOR scade, dobânda creşte
Şi dobânzile la împrumuturile în euro au crescut, chiar dacă avansul acestora a fost unul mai temperat. Asta în ciuda faptului că indicele EURIBOR (dobânda de referinţă utilizată în stabilirea costului împrumutului) a înregistrat o scădere de la 3,037% la finele lui 2008, la 2,214% în ianuarie. „Din cauza condiţiilor din piaţă, dobânda la care s-ar împrumuta România a crescut foarte tare, undeva la 6,5-7 puncte procentuale peste nivelul EURIBOR”, explică Cabat.
Cost mai mare la credite