Un strop de natură, menţinut în viaţă de peste o sută de mii de specii de plante, salvează oraşul de la sufocare. Grădina Botanică „Alexandru Borza“ adună la un loc specii de pe toate continentele. Peste o sută de mii de vizitatori îi trec pragul anual. „Balta“ de verdeaţă din centrul oraşului este mai mult decât o oază de linişte. Aflată sub patronajul Universităţii „Babeş-Bolyai“, Grădina Botanică din Cluj-Napoca serveşte şi ca bază de cercetare pentru studenţii de la Facultatea de Biologie din cadrul aceleiaşi universităţi. Aici, natura este atotstăpânitoare pe cele 14 hectare de teren ondulat, dificil şi accidentat, care oferă un avantaj în ceea ce priveşte cultivarea unei mari varietăţi de plante.
„Dacă vă întrebaţi care e secretul grădinii noastre, l-aţi aflat. Terenul creează peisaje deosebite şi oferă microclimate diverse“, ne-a povestit Felician Micle, directorul de onoare al instituţiei. Rezultatul: peste 10.000 de specii de plante, adunate din toate colţurile Africii, Americilor, Asiei, Europei şi Australiei convieţuiesc pe deluşoarele pe care e situată Grădina Botanică din cartierul Zorilor, aflat la o aruncare de băţ de centrul oraşului.
Cel mai mare ierbar din ţară
Şase sere adăpostesc plante variate, de la palmieri până la specii mediteraneene. Una dintre cele mai interesante este lotusul de pe Amazon, care ocupă mare parte din bazinul central. Frunzele acestuia ajung până la doi metri în diametru şi pot susţine greutatea unui copil, iar florile, ce se formează de primăvara până toamna, durează doar 24 de ore, schimbându-şi culoarea de la alb spre roz.
În incinta Grădinii Botanice se află şi Muzeul Botanic, unde sunt expuse plante şi fragmente de plante conservate în cel mai mare ierbar din ţară, ce conţine 650.000 de coli cu plante din România şi din restul lumii. „Este, cred, cel mai de preţ l