Italienii sunt o populaţie un grad mare de nemulţumire în raport cu viaţa ceea ce îi determină să îi considere pe imigranţii români “ţapi ispăşitori” pentru problemele lor, consideră sociologul Dumitru Sandu.
Potrivit profesorului Dumitru Sandu, datele din Eurobarometru- un sondaj care se realizează în toate ţările Uniunii Europene- au scos la iveală un indice foarte scăzut al gradului de satisfacţie cu viaţa în rândul italienilor, comparativ cu alţi europeni. “Italia este o societate de oameni nemulţumiţi în context occidental. (...) În societăţile în care ai un grad mare de nemulţumire, din multiple motive, este uşor să faci din imigrant un ţap ispăşitor”, a declarat Sandu.
Acesta a făcut afirmaţia, joi, cu ocazia lansării unui studiu cu privire la comunităţile de români din Spania, însă a explicat că, pentru un răspuns cu adevărat relevant pentru problemele existente în Italia, ar trebui realizat un studiu şi această ţară.
Profesorul a spus că nu este relevantă compoziţia migranţilor din Spania şi a celor din Italia. Astfel, Sandu a explicat că nu contează foarte multe gradul de calificare sau de instruire între migranţii din cele două ţări, ci este o problemă de politică de integrare, adică a modului în care a fost gestionată problema acestora de autorităţile din cele două state. “În clipa de faţă, ce se întâmplă în Italia este consecinţa modului în care a fost făcută politica de imigrare, de primire a imigranţilor români şi neromâni acolo. (…) Valurile de reglementare, de legalizare în Spania au fost mult mai dese: Guvernul spaniol a spus mult mai des: "Am migraţie ilegală, hai să îi aduc la suprafaţă" . Aducerea la suprafaţă a fost un fenomen care a avut clare consecinţe pozitive”, a argumentat Dumitru Sandu.
„Câte tabere de migranţi de cetăţenie română există în jurul Madridului?”, şi-a întrebat profesorul col