Dieta şi exerciţiile fizice sunt esenţiale pentru a-ţi menţine sănătatea şi pentru a avea un corp armonios. Iar dacă vei şti ce şi când să mănânci atunci când faci sport, rezultatele pot fi uimitoare. Carbohidraţii oferă energie
Te vei simţi mai bine când faci sport dacă vei consuma alimente bogate în carbohidraţi şi sărace în grăsimi. Organismul stochează excesul de carbohidraţi sub formă de glicogen la nivelul muşchilor şi al ficatului. Muşchii utilizează glicogenul când există un consum de energie.
Pentru a-i asigura organismului necesarul de glicogen, 50 la sută din caloriile incluse în dieta ta trebuie să provină din carbohidraţi. Cele mai bune surse de carbohidraţi sunt cerealele, pâinea, legumele, pastele făinoase, orezul şi fructele. Dacă nu doreşti să consumi alimente solide înainte de a face sport, îţi poţi lua necesarul de carbohidraţi din băuturi energizante sau din sucuri de fructe.
Proteine şi grăsimi, cu măsură
Proteinele joacă un rol important în dezvoltarea musculaturii. Îţi poţi lua necesarul de proteine din alimente precum carne, produse lactate şi fructe oleaginoase. Însă nu este indicat să apelezi şi la suplimente nutriţionale cu proteine, care pot suprasolicita ficatul.
De asemenea, grăsimile sunt şi ele necesare pentru un plus de energie, dar trebuie să le consumi în cantităţi reduse. Cel mai indicat ar fi să alegi alimente care conţin grăsimi nesaturate, precum nuci, peşte gras şi ulei vegetal.
Totuşi, evită să consumi grăsimi cu puţin timp înainte de a începe programul de exerciţii fizice, deoarece grăsimile rămân în stomac pentru mai mult timp şi pot cauza disconfort abdominal.
Bea suficientă apă
În timpul exerciţiilor fizice, prin transpiraţie, corpul tău pierde o cantitate mare de nutrienţi, precum potasiu, calciu, sodiu şi