Inghetarea contributiilor la sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) la nivelul de 2%, fata de 2,5%, cat era prevazut pentru 2009, ar putea insemna o povara fiscala viitoare de 4 miliarde de euro pentru stat, potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), care reuneste majoritatea companiilor care activeaza in aceasta piata.
Sistemul public de pensii (pilonul I) furnizeaza pensionarilor existenti o rata medie de inlocuire de circa 40% - adica pensia medie de asigurari sociale de stat reprezinta 40% din salariul mediu brut. Din moment ce o parte din banii de pensie vor fi directionati si administrati de fondurile private de pensii, rata medie de inlocuire a salariului prin pensie se va reduce pe termen lung la 10%, precizeaza APAPR.
"Astfel, pentru fiecare leu pastrat in sistemul public de pensii, in loc sa fie virat in pilonul II de pensii administrate privat, statul roman se obliga practic sa furnizeze pensionarilor venituri de 4 lei", precizeaza asociatia care reprezinta interesele a 16 fonduri de pensii si a 5 banci depozitare. Masura propusa de guvern va conduce astfel la o povara fiscala de circa 4,3 mld. euro, potrivit APAPR.
Guvernul a decis sa ia aceasta masura in conditiile in care deficitul bugetar promis pentru acest an este de 2%. Insa in incercarea de a reduce cheltuielile bugetare, este amenintat sistemul de pensii private din Romania si este pusa la indoiala capacitatea statului roman de a respecta legile si de a duce la bun sfarsit o reforma.
Investitorii straini au adus pe piata locala peste 500 de milioane de euro pentru a pune bazele sistemului de pensii private, bani care se vor recupera mai tarziu din cauza inghetarii contributiei. Dar marii perdanti ai acestei masuri nu sunt companiile: fondurile de pensii pierd doar 2 mil. euro in 2009, in timp ce participantii, cei 4,3 milioane