Strategia propusa de Ministerul Comunicatiilor pentru tranzitia de la televiziunea analogica la cea digitala a declansat dispute aprinse, joi, in cadrul unei prime dezbateri publice organizate pe aceasta tema de CNA. Reprezentantii din partea televiziunilor private s-au aratat ingrijorati ca Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) ar putea obtine monopolul in operarea trecerii la televiziunea digitala terestra.
Romania este singura tara din Uniunea Europeana care nu si-a prezentat inca planurile de trecere la televiziunea digitala terestra. Potrivit obligatiilor asumate fata de Uniunea Europeana, guvernul a decis implementarea serviciilor de televiziune digitala terestra la nivel national si finalizarea procesului de eliminare a serviciilor de televiziune analogica, pana la 1 ianuarie 2012. In acest sens, la inceputul lunii februarie, Ministerul Comunicatiilor (MCSI) a lansat spre consultare publica documentul de politica si strategie privind tranzitia de la televiziunea analogica la cea digitala si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national.
Ce presupune trecerea la televiziune digitala, conform proiectului MCSI
Proiectul de Hotarare pentru aprobarea documentului lansat spre consultare publica de minister a fost analizat, joi, la CNA, cu participarea reprezentantilor posturilor de televiziune, ai MCSI, ANC, ARCA si CJI. Televiziunile au criticat aspru prevederile discutate, temandu-se ca vor fi obligate sa plateasca inutil unor intermediari pentru servicii pe care ar putea sa le suporte pe cont propriu.
Pe scurt, trecerea de la televiziunea analogica la cea digitala presupune inlocuirea sistemelor de emisie hertziana. Emisiile vor trece la un alt standard, digital, care presupune ca in loc de un singur program sa poti transmite 7 programe pe aceeasi frecventa, prin intermediul unui dispozitiv multiplex. P