Muncitorii care lucrează în producţie vor fi primii afectaţi de reducerile de personal, iar salariile lor vor creşte anul acesta cel mai puţin. Ceva mai la adăpost vor fi şefii companiilor, care pot să-şi ia însă adio de la bonusuri şi vacanţe plătite de firmă. Presiunea pe veniturile variabile ale acestora este însă mai mică. Muncitorii şi, în genere, angajaţii care formează personalul necalificat vor fi primii afectaţi de criză, arată studiul dat publicităţii de Kienbaum România, filială a unei companii germane de Executive Search şi resurse umane.
„Muncitorii sunt afectaţi puternic de criză, din cauza căreia, în ultimele luni, companiile au decis să facă disponibilizări. Fenomenul nu este caracteristic doar României, ci întregii Europe.
În momentul de faţă, aproximativ două milioane de muncitori români lucrează în străinătate în speranţa unui venit mai bun, în special în domeniul construcţiilor, agriculturii, precum şi în industria hotelieră şi în gastronomie”, declară reprezentanţii Kienbaum.
Reconversie greoaie
Cei asupra cărora planează pericolul iminent al pierderii locului de muncă sunt lucrătorii din construcţii, crede şi Daniela Necefor, managing partner Total Business Solutions. “Ceva mai la adăpost sunt muncitorii super-specializaţi, cei care lucrează, de pildă, în construcţia de maşini sau în fabricile de utilaj greu”, ne-a mai declarat aceasta.
Logica este simplă, explică specialiştii în resurse umane: în prima fază, sunt afectate capacităţile de producţie, care sunt micşorate, abia ulterior trecându-se la alte departamente ale afacerii.
“Dacă tinerii necalificaţi au o deschidere mai mare spre alte domenii, nu acelaşi lucru se poate spune despre persoanele trecute de 40-45 de ani, care, în mare parte, nu sunt foarte deschise la reconversie şi recalificare.
@N_P