Compania norvegiana Statkraft, cel mai mare producator de energie din surse regenerabile la nivel european, cu afaceri de circa 2 miliarde de euro, spune ca anul acesta se va decide daca renunta sau merge mai departe cu planurile sale de a intra pe segmentul producerii de energie in Romania.
Interesul major al Statkfraft este energia hidro si in particular investitiile de hidrocentralele de mare capacitate, de peste 50 MW. Compania este deja de doi ani pe piata locala, cu afaceri de trading de energie, dar deocamdata nu a reusit sa puna pe picioare niciun proiect concret de producere a energiei electrice.
"Am lucrat mult anul trecut pe partea legala necesara demararii unui proiect, dar din pacate anul trecut din cauza alegerilor demersurile noastre nu au putut inainta. Ne sunt necesare circa 85 de permise pentru a putea demara o investitie pe segmentul producerii de energie din surse hidro, ceea ce dureaza cam 3-5 ani pentru ca nu este un singur loc de unde poti sa-ti iei documentele necesare. Legile din acest sector nu atrag investitorii straini si se simte nevoia acuta a unei simplificari, pentru ca altfel investitorii vor alege acele tari care au un regim birocratic mai simplu", spune Terje Martin Sletten, country manager pentru Romania al Statkraft. Sletten spune ca anul acesta va fi decisiv in ceea ce priveste implicarea companiei pe proiecte de producere de enegie, altfel Statkraft va renunta la aceste intentii si va ramane exclusiv pe partea de trading cu electricitate. Compania a obtinut licenta de furnizare a energiei electrice la inceputul lui 2007, iar in luna mai a avut primul contract.
"Nu avem un client final, ci ne ocupam in principal de exportul de energie electrica catre Ungaria, Serbia si Bulgaria. Anul trecut, am reusit sa tranzactionam 675 GWh de energie electrica, mai mult decat in 2007", spune Sletten. Aceasta cantitate de en